You are here: Home Kolloquium Semantic Data Management and Analytics

When Jan 21, 2020
    from 11:15 to 12:00
    Where Raum 0.016, Endenicher Allee 19a
    Add event to calendar vCal
    iCal
    Semantic data management and analytics gain particular importance with the continuously growing availability of heterogeneous large-scale datasets in a variety of domains. In this presentation I discuss selected research challenges and proposed methods related to: 1) semantic integration of heterogeneous data sources in knowledge graphs; 2) robust data analytics for large-scale heterogeneous data of varying quality building upon the semantic data integration and 3) complexity and non-transparency of the resulting data analytics workflows. Particular attention is given to spatio-temporal data and applications in the mobility domain.

Vorab wird in einem kurzen Vortrag einen Einblick in eine Lehrveranstaltung zu Thema
    Einführung in MapReduce
    gegeben.

Die Lehrprobe „Einführung in MapReduce“ bildet einen Ausschnitt aus der Vorlesung „Einführung in Data Science“ für Bachelorstudierende im 2. Studienjahr. Das MapReduce-Verfahren ermöglicht parallele Berechnungen über große auf Computerclustern verteilte Daten. In der Lehrprobe wird das MapReduce-Programmiermodell für analytische Abfragen vorgestellt.